joi, 20 martie 2008

Desertul Takla-Makan


Desertul Takla-Makan este in cea mai mare parte a anului acoperit de nori de nisip starniti de vant. Dunele piramidale se ridica pana la 300 m inaltime, iar cand sufla cu forta uraganului, vantul cladeste ziduri de nisip chiar si de 3-4 ori mai inalte.

In limba triburilor turcice Takla-makan inseamna "intra si nu vei mai iesi".

Destul de inspaimantator nu?! pentru cei ce strabateau vechiul Drum al Matasii din China pana in estul mediteranei in Levant, oazele Turfan si Kashi au fost cu siguranta o binecuvantare. Si totusi deseori Turfan, aflat la marginea rasariteana a desertului Takla-Makan, nu pare a fi locul ideal pentru o oaza datorita faptului ca este situata pe un platou arid de piatra si anume depresiunea Turfan, unul dintre cele mai fierbinti si mai joase locuri de pe planeta, fiind situat la 154 m sub nivelul marii.

Va puteti imagina ca in zonele acestea nu ploua foarte des ba din contra, temperaturile urca pana la 40 de grade saptamani de-a randul.

Pepenii si strugurii care crescaici au racorit insa calatorii timp de multe secole. Apa din turfan provine din Muntii Cerului ce se afla in partea de nord; si este adusa in oras printr-un sistem ingenios de puturi si canale subterane inventate de vechii persani.

Imaginea este miraculoasa, nisipurile aride ale desertului Takla-Makan acopera o zona de marimea Noii Zeelande.

Niciun comentariu: