joi, 21 februarie 2008

Peninsula Kamceatka


Fumul, focul si vaporii de apa sunt omniprezente pe acest taram rece si izolat al gheizerelor si vulcanilor, aflat la extremitatea estica a Siberiei.

Muntele Kliucevskaia, cel mai inalt varf al Peninsulei Kamceatka, este unul dintre cei mai mari vulcani activi de pe Terra.Are o forma aproape conica, craterul sau de inaltimea varfului Mont Blanc fumega tot timpul si in ultimii 300 de ani a erupt de peste 50 de ori.

Impreuna cu Insulele Kurile- un sir de 65 de insule vulcanice ce porneste parca din varful Kamceatkai, acestia formeaza una dintre cele mai active zone ale Inelului de Foc, "centura" de vulcani a Pacificului constituind tot odata 10% din totalul vulcanilor activi de pe Pamant.

Cutremurele sunt frecvente aici, in ultimii 200 ani s-au inregistrat mai mult de 150 de cutremure.

Apa sutelor de izvoare fierbinti este folosita pentru incalzirea locuintelor si a serelor in care se cultiva legume si cartofi pentru export.

Valea Gheizerelor in apropierea vulcanului activ Kronotki este marcata de suierele si aburii emisi de cele 25 gheizere, mineralele depuse din apa lor colorand rocile din jur in rosu, roz, violet si brun.Cel mai mare Veikon arunca in aer apa fierbinte si vapori la 49 m inaltime, timp de patru minute la fiecare 3 ore.

Acest taram aspru, salbatic si minunat ramane inca o frontiera ultima; romantic, misterios si in mare parte neexplorat.

Niciun comentariu: